Luni, 13.11.2023, o delegație a elevilor noștri de liceu, împreună cu domnul Grigoroiu, directorul interimar, doamna Drebing din partea consiliului director și domnul Merkle, au vizitat cimitirul „Pro Patria” pentru a depune o coroană de flori cu prilejul zilei internaționale de comemorare a eroilor.

Într-o ceremonie solemnă, încadrată de delegația de onoare și de corpul de muzică al armatei române, am comemorat soldații căzuți în cele două războaie mondiale.
În discursurile lor, atât ambasadorul bulgar, cât și ambasadorul german au subliniat că pacea în Europa nu poate fi considerată ca fiind de la sine înțeleasă și că fragilitatea acesteia ne-a devenit dureros de clară prin atacul Rusiei asupra Ucrainei.

În discursul său, domnul Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei, s-a adresat în special elevilor de la DSBU, Collegiul Goethe și Școala Hermann Oberth. El a făcut apel la noi să păstrăm vie amintirea ororilor războiului și să realizăm că strămoșii noștri au înfruntat bătălii sângeroase. Pacea se află la capătul unui lung și dureros proces de învățare, a spus el, și este sarcina generațiilor viitoare să o cultive și să o păstreze ca pe un bun suprem.

La finalul evenimentului, am fost invitați la o recepție la ambasada Bulgariei, unde diverși ofițeri NATO, atașați militari și oficiali ai ambasadei ne-au explicat sarcinile și domeniile de activitate în discuții personale.