Grupa mică
O zi la grupa mică
Faza de orientare
Copiii pot sosi la grădiniță începând cu ora 7:45, unde sunt primiți de către educatoare. Până la ora 9:30 au timp să se orienteze:
Cine e azi aici? Cu ce mă ocup azi? Cum mă simt? Ce am chef să fac?
În această fază, copiii se despart de părinți sau de aparținătorii care i-au adus. Părinții au ocazia de a mai sta ceva vreme cu copilul, de a afla ce mai e nou, pot discuta cu educatoarea aspecte importante privind copilul. Până în jurul orei 9:30, în perioada în care copiii își găsesc singuri câte ceva de făcut, educatoarea observă starea fiecărui copil. Ea încearcă să recunoască nevoile, dispoziția, sentimentele și interesele fiecărui copil, pentru a le putea trata individual. Timpul de joc liber se încheie cu un cântec special pentru strânsul jucăriilor, iar apoi copiii sunt însoțiți cu un nou cântecel să se spele pe mâini pentru a lua micul dejun.
Micul dejun
Între orele 9:30 și 10:00 servim micul dejun. După urarea de poftă bună, oferim copiilor fructe, covrigi, pâine sau iaurt cu cereale. Cel mai important lucru la micul dejun este ca toți copiii să fie împreună și să se bucure de masă. Copiii învață să stea la masă, rămân așezați până când toți copiii au terminat de mâncat, punându-se un accent deosebit pe manierele civilizate. Micul dejun este însoțit de joculețe sau glume, în special pentru copiii care mănâncă mai repede sau mai puțin sau pentru cei care termină mai repede masa.
Cercul de dimineață
La ora 10:00, copiii sunt chemați la cercul de dimineață și se așază pe perne, pentru a se saluta cu un cântec. Fiecare copil este salutat individual. Apoi se numără câți copii sunt prezenți, cine lipsește, se discută despre vreme și despre noutățile din ziua respectivă. Apoi, în funcție de tematică, copiii joacă diverse jocuri, cântă sau dansează.
Program educativ
Fiecare zi este dedicată unui anumit punct de interes. Copiilor li se oferă programe educative în domeniul lingvistic, al muzicii, activității fizice, percepției sau creativității.
Mergem la sala de sport, unde există spațiu suficient si diferite materiale sportive pentru perceperea propriul corp și pentru a stimula dezvoltarea abilităților motrice.
Experimentăm într-un mod liber și creativ pictura, desenul, lucrul manual cu materiale reciclabile și materiale din natură. Trăirea din timpul experimentării este mai importantă decât rezultatul propriu-zis. Bucuria și distracția de a face ceva sunt în prim-plan.
Copiii au posibilitatea să experimenteze cu toate simțurile diferite materiale, de exemplu: cu orez sau mazăre, castane, frunze, plastelină, lipici, spumă de ras, cutii.
Creativitatea și bucuria pentru muzică sunt stimulate cu ajutorul cântecelor și a instrumentelor muzicale.
Abilitățile motrice grosiere și fine ale copiilor sunt stimulate cu diferite ingrediente. Scopul acestor oferte este de a sprijini copiii într-o manieră adecvată dezvoltării lor și să experimenteze cu toate simțurile. Fiecare copil este invitat să se alăture activitatii de buna voie.
Joacă în aer liber
După ora 10:30 mergem împreună în curte, unde copiii au la dispoziție tobogane, schele de cățărat sau căsuțe, mașinuțe, mingi sau nisip, pentru a se juca. În plus, în zilele călduroase de vară oferim copiilor posibilitatea de a se juca și în piscină. În jurul orei 11:45 ne schimbăm și mergem împreună în sala de clasă. Copiii învață de asemenea să-și găsească singuri hainele și să se îmbrace singuri.
Masa de prânz
La ora 12:00 se servește masa de prânz. După urarea de poftă bună, se împarte mâncarea. Copiii învață să mănânce singuri, în mod civilizat, și rămân așezați până când au terminat cu toții. Fiecare copil mănâncă atât cât are poftă, este îndemnat să guste, dar nu este forțat. Când au terminat masa, copiii spun împreună o poezie de mulțumire și apoi copiii care pleacă acasă la ora 12:30 își iau rămas bun de la colegii lor.
Ora de somn
După masa de prânz, copiii care rămân în grădiniță până la ora 15:00 merg în camera de dormit, pentru a se odihni. Pentru a merge la culcare, copiii sunt pregătiți individual, astfel încât să fie cât mai relaxați. Fiecare copil are posibilitatea de a dormi cât dorește.
Gustare de după-amiază
După ce copiii se trezesc, li se oferă o gustare, de exemplu o prăjitură sau un fruct.
Program de joacă în aer liber, încheierea zilei
După gustare, copiii mai ies o dată la joacă în curte. Ziua la grădiniță trebuie să se încheie relaxat, copiii trebuie să aibă destul timp pentru a se despărți de părinți și pentru a se reîntâlni cu părinții.
Grupa mijlocie și grupa de preșcolari
Grupe mixte de vârstă
În grădinița DSBU există 4 grupe mixte de vârstă, de la 3 ani până la vârsta de 5 ani și 3 grupe de preșcolari cu vârsta cuprinsă între 5-6 ani. În total aproximativ 130 de copii frecventează cursurile grădiniței din cadrul DSBU. Fiecare grupă oferă loc pentru cel mult 20 de copii.
Ziua noastră
Ziua începe dimineața cu o perioadă liniștită în care copiii ajung și se joacă. Copiii sunt adesea încă obosiți dimineața și au nevoie de timp pentru a-și începe cu adevărat ziua. Pe parcursul zilei le oferim copiilor două tipuri diferite de activități libere:
La jocul liber copiii controlează procesele lor de învățare independent, scop în care în încăpere le stau la dispoziție stimulente și materiale.
Copilul alege singur cu cine (partener de joacă), unde (zona de joacă) și cât timp (durata de joacă) dorește să se joace.
Mulți copii au doar la grădiniță posibilitatea de a juca jocuri de rol, pentru că aici găsesc parteneri de joacă de aceeași vârstă, care permit o interacțiune.
Sarcina noastră ca educatori este în acest caz de a-i observa pe copii, de a participa la jocul lor și eventual de a-l dezvolta corespunzător situației.
În cazul ofertelor noastre deschise îi invităm pe toții copiii, însă ei pot decide dacă doresc să participe sau nu. Aici este obligația noastră ca educatori de a face aceste oferte cât mai interesante și de a le organiza în funcție de interesele copiilor.
Printre astfel de activități deschise se numără: lucrul manual, sport, copt, experimente, citit de povești șamd.
Pe lângă activitățile libere care ocupă o mare parte a zilei, există activități fixe și ritualuri care reprezintă puncte de referință pentru structura zilei. Printre ele se numără în special mesele luate împreună în grupă și cercurile în care ne salutăm sau ne luăm la revedere, în care jucăm jocuri sau discutăm despre cele mai diferite lucruri.
În grupă luăm micul dejun, prânzul și o gustare de după-amiază.
În fiecare grupă există jucării de bază precum cuburi, lego, costume, jocuri la masă și bineînțeles creioane colorate și alte materiale pentru pictat și lucru manual. Prea multe jucării inhibă creativitatea copiilor și în loc să aglomerăm sala cu jucării, punem mai mult preț pe găsirea unei noi funcțiuni pentru obiectele de zi cu zi și pe reevaluarea unor lucruri ce par a fi de aruncat, transformându-le în jucării.
La amiază copiii au posibilitatea de a dormi. În afară de aceasta există o perioadă scurtă de odihnă, în care toți se liniștesc după dimineața palpitantă și își pot reface forțele. Deoarece unii copii au plecat deja acasă și alții dorm, perioada amiezii este pentru copiii care rămân treji o perioadă destul de intensă petrecută într-un grup mic.
După ora trei începe programul de supraveghere de după-amiază, în care copiii pot participa opțional la cursuri precum experimente, Aikido, teatru, etc.
Sport
În fiecare grupă de grădiniță se stimulează și se urmărește săptămânal la ora de sport dezvoltarea motrică a copiilor.
Programul pentru preșcolari
La programul nostru pentru preşcolari pot participa toţi copiii care au împlinit 5 ani până la data de 30.09. a anului calendaristic în curs (ţinându-se cont de stadiul de dezvoltare a copilului).
Programul pentru preşcolari începe la grădiniţă în octombrie.
O dată pe săptămână copiii petrec 90 de minute împreună cu o învăţătoare.
În grupa pregătitoare fiecare copil are nevoie de un penar cu creioane colorate, o foarfecă, o gumă de şters, o ascuţitoare, un creion şi o riglă. Fiecare copil va primi de la grădiniţă o mapă în care să îşi poată păstra fișele de lucru.
Acest program pregăteşte preşcolarii din punct de vedere emoţional, cognitiv, social şi verbal în vederea intrării într-o şcoală primară germană. Important este să se stimuleze toate aceste domenii. Pe lângă diferitele performanţe, o importanţă la fel mare pentru intrarea la şcoală o are şi gradul de maturitate socială şi emoţională a copilului. Urmărim să obţinem acest lucru printr-o stimulare unitară.
Exerciţii speciale, excursii regulate ale grupei pregătitoare la muzee şi participarea la alte evenimente culturale şi creative, le oferă copiilor din ultimul an la grădiniţă posibilitatea de a accepta noile provocări cu multă bucurie şi de a avea astfel parte de o trecere lină la viaţa de şcolar. Intrarea în şcoala primară a DSBU este uşurată în special de cursul săptămânal pentru preşcolari susţinut de către o învăţătoare.
Se desfăşoară diferite sătămâni de proiect pentru pregătirea copiilor în vederea însuşirii scrisului și cititului. Proiectele noastre tratează: percepţia auditivă, înţelegerea vorbirii, percepţia vizuală, motorica scrierii, cifre şi forme. Toate proiectele vor fi prezentate şi discutate pe scurt în cadrul unei ședinţe informative cu părinţii.