De ce sunt copiii în grupe mixte de vârstă?

Grupele mixte de vârstă oferă anumite avantaje. Copiii singuri la părinți se pot juca cu alți copii de vârste diferite și în același timp cei mici învață de la cei mai mari.  Și pentru cei mari există un avantaj, deoarece învață valori precum responsabilitate față de cei mici și a ține seama de ei. În plus, stimularea diferențiată în grupe mici ocupă un loc important la noi.

Acomodarea – ce este asta?

Prin acomodare înțelegem trecerea de la casa părintească la începutul frecventării grădiniței. O grădiniță nouă reprezintă întotdeauna pentru copii o mare provocare și presupune mult stres emoțional. Totul este nou, necunoscut și poate chiar puțin înfricoșător. De aceea este important ca atunci când începe să meargă la grădiniță copilul să poată construi o relație cu educatorii și să se poată simți în siguranță. Însă dobândirea acestei încrederi nu poate avea loc într-o singură zi, ci necesită ceva mai mult timp. Copilul nu poate face față singur acestui întreg proces. Are nevoie de o persoană de referință familiară, care să îl însoțească la început.

Cât timp durează acomodarea?

Există copii la care etapa de acomodare durează doar câteva zile. Alții sunt la început entuziasmați și apoi după trei săptămâni brusc li se pare foarte greu. Pentru că atunci a dispărut noutatea și copilului îi devine clar că „așa va fi de acum încolo“. Nici despărțirea nu le este ușoară unora dintre copii. Importantă este atunci consultarea cu educatorii. Poate că este mai ușor dacă poate să își ia cu el la grădiniță animăluțul de pluș preferat? Sau o fotografie cu mama și cu tata în rucsac? Sau poate îl ajută într-adevăr o despărțire rapidă dimineața devreme

Chiar are nevoie de o acomodare copilul meu?

Da. Toți copiii au nevoie de o perioadă de acomodare. Lipsa unei acomodări poate duce la un grad ridicat de stres permanent în timpul perioadei în care merge la grădiniță și astfel la o dezvoltare mai lentă, integrare dificilă în grupă și în general la mai puțină plăcere simțită la grădiniță. Lipsa unei acomodări poate duce chiar la îmbolnăvirea mai frecventă a copiilor.

Care este sarcina mea în timpul perioadei de acomodare?

În perioada de acomodare copilul dumneavoastră are nevoie de o persoană de referință constantă, care vine cu el la grădiniță. La grădiniță dumneavoastră vă comportați pasiv, dar acordați atenție nevoilor copilului dumneavoastră. Acest lucru nu înseamnă că vă urmăriți copilul peste tot, ci că îi stați la dispoziție atunci când are nevoie de dumneavoastră sau când vă cere ajutorul. Vă rugăm să nu vă jucați cu alți copii. Acest lucru ar putea duce la situația în care alți copii să vă considere persoana lor de referință.

IMPORTANT: Vă rugăm nu părăsiți niciodată încăperea sau grădinița înainte să vă anunțați copilul. Dacă copilul dumneavoastră observă că ați dispărut pur și simplu, se poate panica și își poate pierde încrederea că se poate baza pe dumneavoastră.

Când are loc prima despărțire?

Momentul în care poate avea loc prima despărțire diferă de la copil la copil. Educatorul decide care este momentul potrivit pentru despărțire și cât de lungă poate fi aceasta.

IMPORTANT: Dacă copilul dumneavoastră plânge, asta nu înseamnă neapărat ceva rău. Plânsul la despărțiri este un comportament absolut normal și sănătos al copilului dumneavoastră. În cazul în care îl putem liniști în câteva minute, totul e ok.

Când se încheie perioada de acomodare?

În cazul în care copilul se lasă liniștit la despărțire în câteva minute și apoi se poate juca în grupă, este dovada că deja a căpătat încredere. Asta înseamnă că se poate încheia perioada de acomodare.

Perioada de acomodare poate dura până la 6 săptămâni.

De ce este important ca copilul meu să ajungă la grădiniță până la ora 9?

Copiii au nevoie de timp dimineața pentru a face față trecerii de acasă la grădiniță și de aceea au nevoie și de atenție în plus din partea educatorilor. În afară de aceasta, este important timpul în care se pot juca liber, pentru a intra în contact cu alți copii, care sunt deja aici și își încep ziua împreună. Dacă copiii vin mai târziu la grădiniță, ceilalți copii sunt eventual deja la micul dejun sau stau în cercul de dimineață. Copilului care a întârziat îi vine greu să își înceapă participarea la activitatea în desfășurare și o deranjează, pentru că bineînțeles dorește atenție.

De ce nu există la grădiniță o asistentă medicală angajată?

Părinții sunt principalii responsabili pentru copilul lor. Ei decid dimineața dacă copilul lor este sănătos și poate frecventa grădinița. Dumneavoastră vă cunoașteți copilul cel mai bine și știți dacă a tușit toată noaptea, dacă are o stare fiziologică diferită decât de obicei, dacă un simplu guturai s-a transformat în altceva, etc.

În afară de aceasta, personalul specializat al grădiniței decide în cazul copiilor prezenți, dacă eventual trebuie trimiși acasă. Deciziile se iau tot după următoarele criterii: copilul se comportă altfel decât de obicei, copilul are febră, secreția nazală este verde, starea fiziologică a copilului este proastă. Părinții au în acest caz obligația de a veni și a lua copilul de la grădiniță. Personalul specializat acționează în interesul copilului, al comunității și cu scopul de a proteja împotriva infecțiilor.

Personalul specializat a absolvit cursul de prim-ajutor și îngrijește profesional copiii răniți. În cazul accidentelor grave personalul specializat acordă primul ajutor până vine ambulanța.

În cazurile în care devin cunoscute cazuri de infestare cu păduchi sau scarlatină se solicită prezența unei asistente medicale, cu care colaborează grădinița, care consultă toți copiii, pentru a vedea dacă sunt infestați cu păduchi și în cazul scarlatinei dacă prezintă simptomele acestei boli. În cazul în care se descoperă ceva suspect, părinții au de asemenea obligația de a veni să ia copilul de la grădiniță și să îi aplice tratamentul corespunzător.

Cum prevenim bolile?

În grădiniță există un concept de igienă care servește prevenirii bolilor. Și după luarea la cunoștință a cazurilor de boală se dezinfectează suplimentar, cu deosebită atenție, spațiile și obiectele.

De ce e copilul meu din nou bolnav?

Copiii care se află pentru prima dată în colectivitate, se îmbolnăvesc, statistic vorbind, mai des. Exact aceste infecții sunt cele care întăresc sistemul imunitar și asigură dezvoltarea unei memorii imune stabile pentru mai târziu. Deci situația ar trebui privită cu calm, copilul dumneavoastră nu va avea de suferit din această cauză. Dacă în plus este și vaccinat, este protejat împotriva majorității bolilor grave.

Când trebuie să rămână acasă copilul meu? (Pe baza recomandărilor institutului Robert Koch)

Bolile infecțioase se numesc așa deoarece sunt „infecțioase” – deci contagioase. Pe lângă clasicele boli ale copilăriei precum varicela sau oreionul, este și cazul multor altor îmbolnăviri frecvente la copiii mici, ca de exemplu boala mână-gură-picior sau febra de trei zile. Și cauza principală a gripei intestinale, norovirusul, se numără printre agenții extrem de infecțioși. Acest lucru înseamnă că copilul dumneavoastră trebuie să rămână acasă atâta timp cât îi poate infecta pe ceilalți – chiar dacă poate nu se (mai) simte chiar atât de rău. Luați aici în considerare, vă rog, faptul că frecvent sunt copii, care din cauza unui sistem imunitar slăbit sau a unei boli avute sunt deosebit de sensibili. Boli cărora unii le fac față foarte bine, pot deveni foarte periculoase pentru alții. Trebuie protejați și acești copii. De aceea țineți copilul mai bine o zi în plus acasă, dacă aveți dubii. Consultați medicul pediatru dacă aveți îndoieli.

În cazul în care copilul dumneavoastră a avut febră, poate frecventa din nou grădinița abia la 24 de ore după ce a încetat febra.

Copiii care au vărsat sau au diaree, pot reveni la grădiniță cel mai devreme la 48 de ore după ultima vărsătură sau diaree (copiii care sunt bolnavi oricum nu au voie să frecventeze grădinița)

Și în cazul răcelilor puternice cu tuse permanentă și guturai și în cazul unei stări fiziologice generale proaste, fără a cunoaște motivul acesteia, țineți, vă rog, copilul acasă. Trebuie să fiți conștienți de faptul că, dacă vine totuși la grdiniță, va fi trimis din nou acasă de către educatori.

Cât timp este contagioasă fiecare boală?

Găsiți mai jos un tabel care vă oferă informații cu privire la momentul când are voie să revină la grădiniță copilul dumneavoastră în cazul celor mai frevente boli și. Dacă totuși sunteți nesigur dacă copilul dumneavoastră este încă contagios sau nu, întrebați-vă, vă rog, medicul pediatru. (Pe baza recomandărilor Instititului Robert-Koch)

 

BoalăÎntoarcerea la grădiniță
Febra de trei zileDupă dispariția eritemului
Boala gură-mână-piciorCând eritemul nu mai este umed, aprox. după 7 până la 10 zile
Hib (Haemophilus influenzae tip b)După tratamentul cu antibiotic și dispariția simptomelor
Influenza
(Gripa virală)
7 zile după declanșare, dacă copilul se simte bine
Tuse convulsivă
(Pertussis)
Cel mai devreme la 5 zile de la începutul tratamentului
PăduchiImediat după tratarea corectă
Infecții gastro-intestinale (Norovirus)2 zile după dispariția simptomelor
PojarCel mai devrema la 5 zile după apariția eritemului
OreionDupă dispariția simptomelor sau la 9 zile după apariția inflamației gladelor salivare
Ulcere la nivelul guriiDupă uscarea tutror veziculelor
Boala a cinceaImediat după apariția eritemului
RubeolăO sptămână după apariția eritemului
ScarlatinăCu tratament antibiotic începând după a doua zi. Fără antibiotice, atunci când simptomele au dispărut și copilul se simte bine.
VaricelăO săptămână după debut

De ce copilul meu nu vorbește încă germană?

Fiecare copil are un ritm propriu de învățare a unei limbi și condiții de învățare individuale. Limba necesită timp. Întâi se asimilează acustic și se înțelege mult și abia mult mai târziu se reproduce limba. La copiii care sunt expuși la limba germană doar la grădiniță, durează mai mult decât la copiii la care se vorbește și acasă germana.

Nu vă presați copilul și adresați-vă nouă oricând aveți întrebări!

De ce vorbesc copiii româna într-o grădiniță germană?

Limba româna este limba maternă a multora dintre copiii din grădinița noastră și limba cu care ei se simt confortabil. În cazul jocului liber este normal ca copiii să vorbească între ei limba lor maternă. Noi nu împiedicăm acest lucru, deoarece jocul liber este un pilon important în dezvoltarea copilului, iar copiii trebuie să comunice siguri și autentic unii cu ceilalți. Învățarea unei limbi trebuie să se întâmple fără presiune și fără constrângeri. Există suficiente ocazii în activitatea zilnică de la grădiniță în care copiii sunt motivați să vorbească germană.

Când se întâlnesc copii vorbitori nativi de limbă germană cu copii ai căror limbă maternă este româna, este frumos să observi cum copiii români li se adresează automat în limba germană copiilor nemți.