Clasa a treia a avut parte de o zi variată vineri, în 12.04.  în cadrul unei excursii la atelierul de olărit Piscu, un loc de unde au plecat garantat cu multe experiențe plăcute.

După ce toți 15 copii entuziasmați au ajuns cu autobuzul, aventura creativă a putut începe. După micul dejun luat împreună și bucatele delicioase pregătite de doamna Nicolae am avut parte de o introducere detaliată în meșteșugul olăritului.

Pe lângă informații de interes general și răspunsul la întrebarea: ”de ce s-a apucat omul de olărit?” ne-au fost arătate ulcioare de aproape o sută de ani și ne-au fost explicate funcțiile acestora. După care ne-am apucat de lucru.

Fiecare copil a avut câteva ustensile la dispoziție cu ajutorul cărora a trebuit să creeze o felicitare de Paști. În acest sens copiii au trebuit mai întâi să creeze un ou propriu de Paști, care a fost după aceea tipărit cu culoare roșie pe o felicitare. Copiii s-au inspirat din motive tradiționale românești, totuși fiecare a avut posibilitatea să își dea frâu liber creativității. Aceștia au făcut față cu brio și provocării de a desena proiectul lor în oglindă pentru placa de tipar.

În acest timp fiecare copil a putut pe rând să creeze propria mică capodoperă din lut la o roată de olărit. Cu ajutorul mâinilor profesioniste am creat boluri, ulcioare, pocaluri, vaze și chiar pușculițe individuale, unele curbate, altele cu multe detalii decorative, altele minimaliste. Cu toții am fost fascinați de cum putem modela orice dintr-un bloc de lut cu ajutorul unor mici mișcări ale mâinilor.

În timp ce copiii erau foarte concentrați în munca lor, iepurașul de Paști s-a strecurat în atelierul de olărit și a lăsat câte un mic cadou pentru fiecare.

Fericiți și curioși am fost ulterior conduși în atelierul lui Virgil Scripcaru, care ne-a surprins cu o ghicitoare. Ne-a arătat fotografii ale statuilor sale și a dorit să afle, din ce material sunt acestea făcute, câștigătorul urmând să primească un fluier din lut înfățișând o făptură fantastică. Este drept că a durat un pic până când doamna Nicolae a ghicit că statuile erau formate din pâine.

Entuziasmați și mândri ne-am urcat în autobuz și am pornit înapoi spre casă. Tuturor ne-a plăcut mult excursia și a fost foarte frumos să ne putem exprima creativitatea. Îi mulțumim de asemenea și foarte harnicului iepuraș de Paști!

 

Tags: , , , , ,