Ce s-a întâmplat de fapt la 8 mai 1945? De ce a fost această zi atât de importantă pentru transformarea Europei într-un continent în care sunt puse în practică principiile democratice și liberale? Ce facem pentru a ne asigura că aceste valori sunt păstrate și puse în practică în Europa? Ce înseamnă pentru noi libertatea?
Elevii din clasa a 10-a A și B au abordat toate aceste chestiuni în cadrul orelor de curs cu dl Merkle, dl Klatt și dna Schunke și au jucat un rol-cheie în organizarea festivităților de comemorare de la București.
Suntem foarte mulțumiți și onorați că comemorarea oficială a sfârșitului războiului din 1945 a avut loc în acest an la DSBU. Au participat Ambasadorul Franței, Excelența sa M. Warnery, Adjunctul Ambasadorului Germaniei, domnul Plate și Secretarul de Stat român din Ministerul Afacerilor Externe, doamna Clara Staicu, precum și alți oficiali francezi, germani, precum și doamna Ramona Chiriac, Președinta Comisiei Europene din partea României.
Și iată cum a decurs ceremonia: a început cu imnul Europei, interpretat de elevii de clasa a 7-a sub îndrumarea doamnei Hartwich. Apoi a fost plantat un nuc într-o zonă verde a DSBU. Iar în final au urmat diverse discursuri. Apoi, elevii claselor 10 A și B și cei de la Liceul Francez și-au prezentat cărțile poștale. În cele din urmă, a avut loc o discuție cu elevii menționați și reprezentanții oficiali la masa rotundă.
Pentru a aduce propria contribuție valoroasă la această zi memorabilă, elevii au trebuit să se implice: în cadrul unui proiect cu elevii Liceului Francez Anna de Noaille, am conceput placa comemorativă a evenimentului, care a fost una colorată și sugestivă, care poate fi acum admirată în fața copacului plantat. Tot elevii au compus textul cărților poștale care au fost agățate în copac în acea zi. Mesajele elevilor fiind astfel purtate de vânt.
Rezultatele au fost astfel impresionante: o placă comemorativă creativă, cărți poștale care fie reflectau percepția personală a elevilor despre libertate în contextul vieții lor zilnice, fie descriau libertatea din perspectiva martorilor contemporani, fie abordau conceptul într-un mod foarte abstract.
În cadrul dezbaterilor care au urmat cu reprezentanții oficiali ai României, Franței și Germaniei, s-a răspuns și s-a discutat despre întrebările pe care elevii le-au elaborat în timpul orelor. De exemplu, cum pot investi elevii în libertate, ce funcție au astfel de comemorări, cum va arăta viitorul Europei având în vedere evoluțiile politice actuale din lume și multe altele. Discuțiile au fost foarte active și interesate, și nu doar la masa rotundă, ci și după aceea, când elevii s-au apropiat de oficiali pentru a le adresa întrebări care îî preocupau în mod deosebit.
A fost un eveniment impresionant și extrem plăcut – așteptăm cu nerăbdare proiecte similare în viitor!
Jane Schunke