Miercuri, 13 septembrie 2023, autorul și jurnalistul Nikolaus Nützel și-a prezentat cartea pentru tineri „Mein Opa, sein Holzbein und der Große Krieg” (Bunicul meu, piciorul său de lemn și Marele Război) în cadrul unei lecturi la DSBU.
Domnul Nützel a descris în mod impresionant modul în care ura și disprețul față de Franța și Anglia erau inoculate tinerilor la școală și acasă, adesea cu mult înainte ca aceștia să poată cunoaște personal cetățeni din aceste țări. Această presupusă „dușmănie ereditară” față de Franța a determinat mentalitatea unor generații întregi. Posibilitatea de a-și face o impresie proprie prin intermediul călătoriilor, al unui schimb școlar sau al unui semestru Erasmus practic nu a existat.
„Străbunicii noștri nu erau niște monștri”, spune Nikolaus Nützel. „Dar posibilitățile de a se informa pe cont propriu prin diverse canale erau foarte limitate. Mulți oameni nu au ieșit de pe o rază de 50 km în jurul locului de reședință toată viața lor de atunci.”
După prelegerea domnului Nützel, a mai rămas timp pentru a-i adresa câteva întrebări. S-a dezvoltat o discuție aprinsă cu privire la războiul actual din Ucraina și tinerii care își pierd viața în zilele noastre în acest conflict.
__________
Doar două zile mai târziu, vineri, 15 septembrie, elevii de la DSBU au fost oaspeți la Institutul Goethe. Astfel, cei doi poeți germani Nico Bleutge și Yevgeniy Breyger au citit poeziile lor, au relatat despre activitățile lor profesionale și apoi au răspuns la întrebările publicului.
Elevii noștri au fost interesați în special de întrebarea dacă mai este posibil ca în zilele noastre să îți câștigi existența ca poet. Discuția despre întrebarea dacă Nico Bleutge și Evgheniy Breyger ar fi de acord ca poeziile lor să fie stabilite ca teme pentru Abitur a fost foarte interesantă.
Amândoi au criticat ceea ce au considerat a fi o abordare prea îngustă a poeziei în cadrul lecțiilor de germană. În special, ei au respins complet „examinarea” poeziilor pentru figurile de stil pe care le conțin. Evenimentul s-a încheiat cu o pledoarie a celor doi poeți de a permite cât mai multe interpretări diferite ale poeziei lor și de a găsi abordări foarte diferite ale poemelor.
În general, ambele evenimente au fost foarte interesante și s-au bucurt de public numeros. Să sperăm că va exista o oportunitate de a readuce evenimente literare de acest gen la DSBU în viitorul apropiat.